a shkakton kanceri djersitje natën?

a shkakton kanceri djersitje natën?

Kur një person ka kancer, një nga simptomat që ata mund të përjetojnë është djersitja e natës. Këto mund të ndodhin si një simptomë, një efekt anësor i trajtimit ose për një arsye tjetër.

Lloje të ndryshme të kancerit ndikojnë në trup në mënyra të ndryshme. Kanceri i gjirit dhe kanceri i prostatës, për shembull, të dy ndikojnë në prodhimin e hormoneve seksuale. Kjo është një lidhje midis kancerit dhe djersitjeve të natës ose ndezjeve të nxehta, por jo e vetmja.

trajtime hormonale dhe të tjera mund të shkaktojnë ose të ndihmojnë në zgjidhjen e djersitjeve të natës në disa njerëz me kancer.

Në mesin e të mbijetuarve nga kanceri, ndezjet e nxehta dhe djersitja janë të zakonshme, veçanërisht tek gratë, sipas Institutit Kombëtar të Kancerit.

Lexoni më tej për të mësuar më shumë rreth pse djersitja ndodh me kancerin dhe si ta lehtësoni atë.

djersitjet e natës me kancer

djersitjet e natës janë kur një person djersitet tepër ndërsa fle. Megjithë emrin, djersitja e tepërt dhe ndezjet e nxehta mund të ndodhin natën ose gjatë ditës.

Djersitja është mënyra e trupit për të provuar temperaturën e trupit duke e lënë nxehtësinë të shpëtojë përmes lëkurës.

Kur trupi djersitet, lëshon ujë dhe kripë nga gjëndrat e djersës mbi lëkurë.

Sasia e djersës që një person prodhon normalisht varet nga:

 • Nivelet e aktivitetit të tyre
 • Gjendja e tyre emocionale
 • Temperatura të trupit të tyre dhe mjedisit

Djersitja e tepërt gjithashtu mund të rezultojë nga një ndryshim ose çekuilibër hormonal, për shembull, gjatë menopauzës, ose me kushte të caktuara gjenetike.

djersitjet e natës si simptomë

Disa lloje të kancerit mund të çojnë në djersitje të natës.

Hulumtimi i kancerit në Mbretërinë e Bashkuar Vini re se djersitja e tepërt mund të jetë një shenjë e hershme e:

 • Një tumor karcinoid
 • Një tumore mbiveshkore
 • Limfoma hodgkin
 • limfoma jo-hodgkin
 • Kanceri i kockave
 • Kanceri i mëlçisë
 • H2>

  Një person me kancer mund të djersitet më shumë se zakonisht për shkak të kancerit ose trajtimit.

  Një ethe

  Ndërsa trupi përpiqet të luftojë kancerin, përgjigja imune mund të shkaktojë simptoma të një infeksioni, përfshirë një ethe.

  Disa trajtime të kancerit gjithashtu zvogëlojnë përgjigjen imune të trupit. Kjo mund të rrisë rrezikun e një infeksioni.

  Ndryshimet hormonale dhe menopauza e hershme

  Djersitjet e natës dhe ndezjet e nxehta ndodhin si rezultat i ndryshimeve hormonale rreth menopauzës. Menopauza shënon fundin e viteve riprodhuese të një gruaje. Kjo zakonisht ndodh rreth moshës 50 vjeç, si pjesë e një procesi natyror.

  Sidoqoftë, disa trajtime të kancerit mund të shkaktojnë menopauzë.

  Këto janë:

 • Kirurgjia
 • Terapia e hormoneve
 • Terapia e rrezatimit

Nëse një grua i ka këto trajtime para se të arrijë në fundin e viteve të saj riprodhuese, menopauza mund të fillojë herët, dhe me të simptomat e ndezjeve të nxehta.

Testosteroni i ulët tek burrat

Disa burra që kanë trajtim për kancer mund të kenë nivele të ulëta të testosteronit.

Kjo mund të rezultojë nëse ato kanë:

 • Kirurgji për të lëvizur një ose të dy testikulat
 • Trajtimet e terapisë hormonale
 • gji ose gji ose Kanceri i prostatës
 • Djersitjet e natës janë të zakonshme tek njerëzit që kanë marrë trajtim për kancerin e gjirit ose prostatës.

  Droga që shkaktojnë djersitje

  Disa ilaçe trajtimi mund të shkaktojnë djersitje dhe ndezje të nxehta.

  Këto përfshijnë:

  Frenuesit e aromatazës: Mjekët shpesh i përshkruajnë këto si një terapi hormonale për të trajtuar lloje të ndryshme të kancerit të gjirit.

  Opioidet: Një grup lehtësues shumë të fortë dhimbjeje që mund të ndihmojnë një person me kancer.

  Tamoxifen: Ky ilaç trajton kancerin e gjirit tek burrat dhe gratë, dhe kjo mund të ndihmojë në parandalimin e kancerit tek disa gra.

  Antidepresantët triciklik: Këto trajtojnë simptoma të depresionit, të cilat shpesh ndodhin me kancer.

  Steroidet: Këto mund të ndihmojnë në uljen e ënjtjes dhe inflamacionit. Mjekët ndonjëherë i përshkruajnë ato në trajtimin e kancerit.

  Faktorët e mjedisit dhe të jetesës

  Djersitja nuk është gjithmonë rezultat i kancerit ose një problemi hormonal.

  Shkaqet e tjera për të kontrolluar së pari përfshijnë:

 • A është dhoma e gjumit shumë e nxehtë?
 • A ka shumë rroba në shtrat?
 • A keni pirë alkool?
 • Trajtimi

  Opsionet e mundshme të trajtimit përfshijnë:

  ethe

  Nëse personi ka një infeksion themelor, antibiotikë ose pa recetë Droga, siç është acetaminofeni, mund të ndihmojnë.

  Terapia e hormoneve

  Disa lloje të terapisë hormonale mund të ndihmojnë me ndezjet e nxehta, por mjekët nuk i rekomandojnë këto për disa gra, përfshirë ato që kanë ose kanë pasur më parë kancer, ashtu siç munden Rritni rrezikun e zhvillimit ose përsëritjes së kancerit të gjirit.

  Gratë me një histori të kancerit të gjirit mund të përdorin ilaçe jo-estrogjene për ndezje të nxehta, por ato mund të mos funksionojnë, si dhe zëvendësimin e estrogjenit, dhe mund të ketë efekte anësore. Burra

  që kanë marrë trajtim për kancerin e prostatës mund të përdorin estrogjene, progestin, antidepresant dhe antikonvulsantë për të kontrolluar djersitjet e natës.

  Sidoqoftë, edhe te burrat, estrogjeni dhe hormonet e tjera mund të shpejtojnë zhvillimin e disa llojeve të kancerit.

  Ilaçet

  Ilaçet që mund të trajtojnë djersitjet e natës gjithashtu mund të shkaktojnë efekte anësore.

  Nëse një person mund t’i marrë apo jo do të varet nga:

 • Statusi i tyre aktual shëndetësor, përfshirë https://harmoniqhealth.com/al/ llojin e kancerit që ata kanë, nëse ka ndonjë
 • Anydo ilaç që ata tashmë janë duke përdorur

, përgjumje, gojë e thatë dhe ndryshime në oreks. Shembuj përfshijnë paroxetine dhe venlafaxine.

Antikonvulsants: Gabapentin, që përdoret normalisht për epilepsi, mund të ndihmojë gratë me kancer të gjirit, por mund të shkaktojë përgjumje, marramendje dhe probleme të përqendrimit.

Klonidina: Përdoret për migrenën dhe presionin e lartë të gjakut, mund të ndihmojë në uljen e djersitjes tek gratë me kancer të gjirit. Efektet anësore përfshijnë gojën e thatë, përgjumjen, kapsllëkun dhe pagjumësinë.

Cimetidine: Përdoret për zvogëlimin e acidit në stomak, mund të ndihmojë në kontrollin e djersitjes që rezulton nga përdorimi i morfinës.

Disa njerëz përdorin mjete bimore për të ndihmuar në djersitjet e natës, por duhet të kontrolloni së pari me një mjek përpara se ta bëni këtë, pasi ata mund të mos jenë të sigurt për disa njerëz.

Disa të ashtuquajtura mjete natyrore mund të kenë mungesë të provave shkencore për të dëshmuar se ato janë efektive.

këshilla për menaxhimin e shtëpisë

Për të menaxhuar djersitjen dhe efektet e tij, Shoqëria Amerikane e Kancerit sugjeron:

 • Sigurimi i personit të marrë shumë lëngje, për të Parandaloni dehidratimin
 • Ndryshimi i fletëve të lagështa ose veshjeve sa më shpejt që të jetë e mundur për të parandaluar ftohjen e tepërt
 • banjën shpesh për të qetësuar lëkurën dhe për të ruajtur higjenën e mirë Veshje të bëra me pëlhura natyrale
 • Veshja e dy shtresave të veshjeve, për të ndihmuar në heqjen e lagështirës larg lëkurës
 • Përdorimi i ajrit të kondicionuar ose një tifoz ose mbajtja e dritareve të hapura për të mbajtur një temperaturë të freskët
 • Shmangia e ushqimeve pikante dhe vakteve të mëdha pak para se të flini një ethe

Ata duhet të kontaktojnë mjekun e tyre.

Takej

Djersitjet e natës vetëm janë zakonisht të padëmshme. Sidoqoftë, nëse fillojnë ose ndodhin papritur, ato mund të jenë një shenjë e një gjendje më të rëndë.

Kushdo që përjeton djersitje të natës së bashku me probleme të tjera të tilla si humbja e shpejtë e peshës ose fitimi, lodhja ose problemet e frymëmarrjes duhet të kërkojë kujdes mjekësor.

 • Kanceri/Onkologjia
 • çrregullimet e gjumit/gjumit/pagjumësia
تم النشر في
مصنف كـ blog